Magazine Logo

Implementatie van ACT in Nederland - Discussie over het model en een stand van zaken qua modelgetrouwheid

Bert-Jan Roosenschoon, Maaike van Vugt, Bianca van Dijk, Hans Kroon

Participatie

Assertive Community Treatment (ACT) is een populair zorgconcept voor cliënten met ernstige en chronisch psychiatrische stoornissen en problemen op meerdere levensgebieden. In de Verenigde Staten is de effectiviteit van ACT aangetoond. Of ACT overeenkomstig het Amerikaanse model is geïmplementeerd, kan worden gemeten met een schaal: de DACTS. In Nederland staat de noodzaak van modelgetrouwe implementatie van ACT ter discussie. In dit artikel gaan we op deze discussie in en geven we de situatie in Nederland qua modelgetrouwheid aan de hand van onderzoeksresultaten aan. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website