Magazine Logo

Medische technologie en de bio-ethiek van het dagelijks leven

Maartje Schermer

Waardenwerk

Inleiding Techniek is overal. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken, of te bedenken wat je door de dag heen zoal doet, om te beseffen dat onze levens volledig verweven zijn met techniek. We leven met, tussen en door techniek - van de pc en mobiele telefoon tot grasmaaimachine en leeslampje. Ook in de geneeskunde en in de zorg speelt techniek een grote rol, en dringt techniek zelfs letterlijk ons lichaam binnen. Soms roept dat angst op, en de vraag waar de grens tussen mens en techniek ligt. Worden we allemaal cyborgs? Wat betreft versmelting van techniek en het menselijk lichaam zijn we inmiddels wel wat gewend. Ik geloof dan ook niet dat mensen zichzelf als cyborg ervaren doordat ze met een prothese, nieuwe hartklep, kunstgebit of insulinepompje rondlopen. Dit soort 'vreemde' elementen blijken we verrassend gemakkelijk in ons lichaamsschema en onze lichaamsbeleving op te nemen (Slatman, 2008). Toch hebben de nieuwe en nog steeds toenemende medisch-technische mogelijkheden wel degelijk een grote invloed op ons leven. Zij stellen ons telkens voor nieuwe vragen en dilemma's en beïnvloeden de manier waarop wij naar onszelf, onze relaties, mogelijkheden en verantwoordelijkheden kijken, en hoe wij ons leven vormgeven. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website