Magazine Logo

Het werk van Selma Fraiberg (1980)

Robert N. Emde

Ouderschapskennis

Geen praktijkbeschrijving in dit nummer, maar een artikel over Fraibergs werk - haar gehele werk. Het is de inleiding van Robert N. Emde bij een bundel artikelen die Fraibergs man na haar dood verzorgde:Louis Fraiberg, Selected Writings of Selma Fraiberg. (Columbus: Ohio State University, 1987). Emde, socioloog, psychiater en sinds vele jaren hoogleraar aan de University of Colorado te Denver CO, is een prominent onderzoeker op het terrein van de 'health sciences'. Alleen al het feit dat hij bereid was het voorwoord te schrijven, spreekt voor het belang van Fraibergs werk. Emde maakt ook duidelijk dat Fraibergs werk veel en veel verder reikte dan de 'spoken in de kinderkamer'. Dat doet het nog steeds. Het behelsde een programma van onderzoek voor vele jaren. Op de vraag aan professor Emde of hij na twee decennia nog achter zijn lofrede op Fraiberg staat, antwoordde hij dat hij het onlangs nog eens doornam met het oog op een lezing, en: 'In de geestelijke gezondheidszorg voor baby's - het terrein dat Fraiberg als een ware pionier voor ons heeft ontsloten - zijn we nog steeds bezig met het programma dat zij schetste: met onderzoek, preventie en de hoognodige interventies. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website