Magazine Logo

Andere artikelen in deze publicatie

‘Niets worden’ - Omgaan met existentiële eenzaamheid bij stervenden

Anne Goossensen

Waardenwerk

Deze bijdrage onderzoekt wat vrijwilligers tegenkomen in de afstemming op cliënten in de palliatieve zorg. Ik verken eerst hoe existentiële eenzaamheid ervaren kan worden. Dan ga ik via een kort theorieblok naar ervaringen van vrijwilligers. Expliciet beschrijf ik hoe zij existentiële eenzaamheid signaleren en hoe ze daarop reageren. Vervolgens verken ik hoe een relationeel perspectief kan bijdragen aan het denken over kwaliteit van vrijwilligerswerk. Ons leven is gebouwd op drijfzand. De fundering waar we ons dagelijkse gevoel van rust, geluk of vrede op baseren, kan elk moment weggeslagen worden. Daarna zijn we overgeleverd aan het besef van de eindigheid waarmee we als mens in de wereld staan, inclusief de bijbehorende ervaring van eenzaamheid, angst of woede. Status, macht, geld, belezenheid, mooie relaties of kinderen: niets neemt die existentiële kwetsbaarheid uit ons leven weg. Wij dienen ons daartoe te verhouden en het er mee uit te houden. Geen enkele identificatie biedt voldoende garantie om te ontkomen aan de menselijke kwetsbaarheid van het moeten sterven (Calsius, 2013, 87). Tegelijkertijd bestaat het denken erover uit de voorbereiding op iets wat zich nooit echt voor laat stellen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website