Magazine Logo

Oudergerichte professionals....

Wim Goossens

Ouderschapskennis

Op 16 april 2014 sprak ik tijdens het Congres Ouderschapskennis over ‘Ouderschap vanuit een kras op het bestaan!’ Ik startte vanuit mijn kwetsbare ouderschap van onze verstandelijk gehandicapte en autistische zoon Michel. Op basis van eigen ervaringen als ouder legde ik verband met ervaringen op het gebied van good and bad practices met professionals en die vertaalde ik vervolgens in ideeën voor het ontwikkelen van oudergerichte professionals en organisaties. Over dit laatste thema verzorgde ik nog de workshop - ‘Oudergerichtheid op alle niveaus’ - samen met de manager, de teamleider en de persoonlijke senior cliëntbegeleider van de Stichting Pergamijn, waar mijn zoon nu woont. Aan het einde van het congres verzochten het publiek en de redactie van dit tijdschrift mij om de lezing te publiceren, met name vanwege de manieren waarop de omgang met onze autistisch en verstandelijk gehandicapte zoon met ernstige gedragsstoornissen mijn ouderschap heeft ingekleurd en beïnvloed. Dit vroeg echter meer emotionele arbeid dan gedacht. Het is te vergelijken met een lichtbol in de disco: steeds licht alweer een nieuw aspect op dat betekenis heeft gehad voor mijn ‘ontregeld ouderschap’, zoals ik het graag noem. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website