Magazine Logo

Oudertaken bij echtscheiding -communicatieve munitie of poort tot ouderschapsreorganisatie?

Ad de Gouw

Ouderschapskennis

Wat als een echt- of partnerscheiding uitloopt op een ‘vechtscheiding’ waardoor kinderen het contact met een van de ouders verliezen? Dit artikel zet het vizier op de complexiteit en belicht de effecten van een ‘vechtscheiding’ op ouderschap. Speciale aandacht krijgt de partnerscheiding die leidt tot contactbreuk van een ouder met een kind. Wat zijn de gevolgen daarvan voor beide ouders en vooral wat betekent het voor kind en ouder wanneer een van de ouders niet meer in staat is om oudertaken uit te voeren? Trefwoorden: Echtscheiding, vechtscheiding, oudertaken, ouderschapsreorganisatie Ad de Gouw is coördinator van Het Omgangshuis van Stichting Maashorst te Den Bosch, docent ouderbegeleiding en intervisietrainer in eigen praktijk. E-mail: a.degouw@chello.nl Inleiding Bij een echtscheiding moet veel worden geregeld. Denk aan de verdeling van huisraad, de verkoop van het huis of het financieel mogelijk maken dat een van de ouders - al of niet met het kind - erin kan blijven wonen, de alimentatie, het verdelen van foto’s uit de gezamenlijke albums en bepalen wie wat krijgt van wat voor beiden emotionele waarde heeft. Over dat alles moet gezamenlijk worden besloten in een periode waarin een echtpaar meestal onvoldoende of geen gezamenlijkheid meer ervaart. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website