Magazine Logo

Boeken

Participatie

Veertig jaar psychiatrie Een wat melancholiek stemmende Werde-gang door de psychiatrie van de afgelopen veertig jaar ]an Pols, psychiater, opleider psychiatrie in Licht en Kracht in Assen, auteur van het proefschrift Mythe en macht en niet te vergeten jarenlang filmrecensent voor het Maandblad Geestelijke volksgezondheid, beschrijft in Veertig jaar psychiatrie de ontwikkelingen in zijn vakgebied in de afgelopen decennia. Dit aan de hand van zijn eigen ervaringen als behandelaar, vernieuwer en opleider. Interessant, Pols is een vaardig verteller, en relevant want als er bij één medische discipline sprake is geweest van opeenvolgende paradigmawisselingen in de afgelopen vijftig jaar, is het de psychiatrie wel. Hij heeft het van binnenuit meegemaakt. Principieel dienstweigeraar Pols vervult als principieel dienstweigeraar en pas afgestudeerd arts begin jaren zestig zijn vervangende dienstplicht in het Rijksasiel voor psychopaten in Avereest, een instelling voor dwangverpleging van tbr-gestelden en raakt in de psychiatrie geïnteresseerd. Het instituut kan, zoals hij zelf zegt, het beste gekenmerkt worden als een straf/werkkamp. Aan de hand van enkele persoonsbeschrijvingen van patiënten maakt Pols duidelijk dat de tbr-maatregel in die tijd wel heel gemakkelijk opgelegd werd en dat ook hij zich na korte tijd afvroeg welk doel zo'n terbeschikkingstelling diende. In elk geval geen therapeutisch doel. Veel patiënten hebben een fysieke aandoening zoals de ziekte van Alz-heimer; andere patiënten hebben een hersenbeschadiging ten gevolge van een ongeluk. Prachtig zijn zijn patiëntbeschrijvingen waarbij de klassieke psychiatrische ziektebeelden zoals de pseudologia fantastica, de narcistische persoonlijkheid, en kleptomanie prominent naar voren komen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website