Magazine Logo

Mag ik dat zaadje gebruiken?

Bram De Jonge

Waardenwerk

Niet zo lang geleden zou niemand zich druk hebben gemaakt om een zaadje te planten zonder toestemming te vragen aan 'de eigenaar'. Tegenwoordig krijg ik soms vragen van studenten met een moestuintje of ze wel zaadgoed kunnen herplanten zonder problemen te krijgen met Monsanto, de multinational die wellicht een patent heeft op de bonen of sla die ze verbouwen. Iets verderop in Brussel of Geneve zitten er honderden mensen in een zaaltje tot ver na middernacht te onderhandelen over de vergoeding die ontwikkelingslanden zouden moeten krijgen voor het gebruik van hun biodiversiteit. De juridische en ethische vragen rond eigendomsrechten op zaadgoed zijn niet alleen erg complex, maar ook zeer gevoelig en controversieel. Alleen de zaadjes zelf trekken zich er niets van aan. Hoe het begon: De opkomst van intellectuele eigendomsrechten in de plantenveredeling De eerste Nederlandse bedrijfjes toegespitst op zaadproductie stammen uit de 18e eeuw. Familie bedrijven kregen een reputatie voor het produceren van 'kwaliteitszaad', vaak van rassen die ze zelf kweekten. Familienamen als Sluis en Zwaan zijn nog steeds verbonden aan de Nederlandse veredelings-bedrijven die nu over de hele wereld hun zaadgoed verkopen. Vanaf het begin van de 20ste eeuw nam het wetenschappelijk onderzoek in de veredeling een hoge vlucht. Daarmee kwam ook de vraag op waarom veredelaars niet dezelfde rechten konden krijgen over een nieuw ras als een uitvinder over bijvoorbeeld een nieuw telegraaftoestel. Het patent- of octrooirecht bestond namelijk al. Een octrooi geeft de bedenker van een nieuwe uitvinding een exclusief recht om diens vinding te exploiteren voor een bepaalde periode (meestal 20 jaar). In ruil hiervoor moet de uitvinding openbaar gemaakt worden aan de hand van een duidelijke beschrijving van de werking van de gepatenteerde technologie. De achterliggende gedachte is dat onderzoek en investeringen zo worden gestimuleerd doordat eigenaars hun kosten terug kunnen verdienen terwijl anderen snel kunnen voortbouwen op nieuwe ideeën. Na 20 jaar is de beschermde technologie vrij beschikbaar voor iedereen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website