Magazine Logo

Hinken op twee benen

Gert Schout

Waardenwerk

In een reactie op het boek 'Goede GGZ!' van Delespaul e.a. (2016) pleit Ed van Hoorn (20106) niet alleen voor een bescheiden GGZ, een GGZ die zijn beperkingen kent, maar ook voor minder GGZ. De iatrogene schade als gevolg van geestelijke gezondheidszorg is in zijn ogen te groot en de remedie die Delespaul e.a. aandragen te klein om de 'Nieuwe GGZ' aan te merken als 'Goede GGZ'. Volgens Van Hoorn is het teveel oude wijn in nieuwe zakken. Ook ik ben beducht voor de medicalise-ring van persoonlijk leed (klinische en sociale iatrogenese), maar vooral voor het proces dat ertoe leidt dat mensen met een medisch verklaard probleem terechtkomen in aparte instituties (structurele iatrogenese). Om die reden verdiep ik me graag in de geestelijke gezondheidszorg op het Finse, Canadese en Australische platteland. Als de voorzieningen ver weg zijn moet je roeien met de riemen die je hebt. Een (gedwongen) opname in de GGZ is soms domweg niet mogelijk omdat een kliniek meer dan 300 kilometer ver weg ligt. Voorzieningen die er wel zijn bouwen voort op wat er is; de professional society is sterk afhankelijk van wat de civil society op de been kan brengen. Een scheiding tussen gezondheidszorg en welzijn is er niet, het is Primary Health Care dat de klok slaat. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website