Magazine Logo

“De omgeving van de mens is de medemens”

Caroline Verheijde-Zeijl

Participatie

Het thema psychose, familie en cultuur loopt als een rode draad door mijn persoonlijke en professionele leven. Ik heb een broer met een psychotische kwetsbaarheid, ik heb een moeder met een migratie-achtergrond, ik heb onderzoek gedaan naar het voorkomen van psychotische aandoeningen in Suriname (Selten, Zeyl, e.a., 2005) en ik ben in mijn werk veel patiënten met een migrantenachtergrond en een psychotische kwetsbaarheid tegengekomen. Aan de hand van twee verhalen, het verhaal van mijn broer en het verhaal van een patiënt, wil ik laten zien hoe men een transculturele systeembenadering kan toepassen in de behandeling van psychose. De onderliggende gedachte is dat deze benadering zowel de aansluiting van de ggz bij migranten als de sociale inbedding van patiënten bevordert, en dat dit belangrijk is omdat isolement en uitsluiting vaak voorkomen bij mensen met een psychotische aandoening en hun familie. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website