Magazine Logo

Ervaringen van ouders - Vertel het aan de wind…

Parel van Panama

Ouderschapskennis

Parel van Panama groeide op bij een moeder die psychiatrisch ziek was. ‘Ik ben een kind van vele ouders.’ Kan ik wel een goede moeder zijn? Pas toen mijn zoon zeven of acht jaar was, werd ik me bewust van deze vraag. Zittend op een bankje onder een kastanjeboom, terwijl hij op het klimrek speelde, merkte ik dat ik begon te ontspannen. Tot dan toe had ik hard gewerkt; om me heen gekeken, met mijn partner, collega’s, vriendinnen en schoolpleinmoeders over het ouderschap gesproken en steeds gezocht waar ik het kon ‘afkijken’. De angst om geen goede moeder te kunnen zijn, maakt deel uit van mijn sociale erfenis. Ik ben de dochter van een psychiatrische patiënte. Waar haal je als ouder je inspiratie vandaan als je moeder geen voorbeeld kon zijn? Als vroeger liefde en betrokkenheid onvoorspelbaar werden afgewisseld met onpeilbare afwezigheid en onheilspellend gedrag? Naast de angst om geen goede moeder te kunnen zijn, is er ook nog de angst om zelf gek te worden. Meestal leven deze twee angsten ondergronds maar soms komen ze – samen of alleen – bovengronds en is er (weer) werk aan de winkel. Zo ook deze lente. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website