Magazine Logo

Ecologisch Waardenwerk - Inleiding

Eric van der Vet

Waardenwerk

Drieënzestig jaar geleden kochten mijn ouders hun eerste auto, een Volkswagen Kever. Ik vroeg aan mijn vader: ‘Waar gaat het gas naar toe dat uit de uitlaat komt?’ Zijn antwoord was: ‘Ach, dat verwaait in de lucht’. Als kind ga je niet tegen je ouders in, maar gerust was ik niet. Ik heb mijn hele leven de wereld als een bol gezien waarbinnen alles met alles samenhangt. De astronauten zagen die prachtige bol. Wij leven in een dun schilletje van bodem, water, atmosfeer, vuur, wind en leven in oneindige variaties. Microben, vogels, bacteriën, vlierbes, beren en paddenstoelen. De filosoof Bruno Latour noemt dit schilletje treffend De Kritieke Zone. Als mens zijn wij een van de levende wezens in die zone. De Apollo astronaut Rusty Schweickart zei het zo: op het ruimteschip Aarde zijn wij niet de passagiers maar de bemanning. Je kunt het met dit beeld eens zijn of niet: wij hebben verantwoordelijkheid. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website