Magazine Logo

Analyse casus vanuit Presentie: Weet je eigenlijk wel hoe gevaarlijk dit is?

Marije van der Linde, Petra Schaftenaar en Guus Timmerman

Waardenwerk

Een drietal met elkaar in gesprek, met als aanleiding dat er ergens een grens lijkt te zijn overschreden. Er zijn namelijk klachten bij de woningcorporatie binnengekomen. En dan is het zo dat er actie ondernomen moet worden. Dat er een oplossing moet komen. En met dat idee zie je Conny over de drempel bij Monique stappen. Al 3x dus een grens: met de klacht naar de woningcorporatie, met de klacht naar Monique en de drempel van Moniques huis over. Ook in het gesprek zelf gebeuren er dingen die met grenzen te maken hebben. Aan het begin van het gesprek worden posities ingenomen. Als we de as van logica’s (zie artikel relationeel begrenzen, figuur 1) ernaast leggen zie je de logica’s oplichten: Conny met de logica van de professional, met de officiële brief en het aangekondigd bezoek. Monique in haar alledaagsheid van het gezinsleven, in haar woning waar gestofzuigd wordt, geruzied en peuters opgevoed. Meteen bij binnenkomst worden de logica’s bevestigd: Conny legt uit dat er een klacht ligt en ze daarom bij de ‘betrokkene’ zelf langs gaat. Hoor en wederhoor, dat is hoe je klachten oppakt. Met een amicaal sausje, dat wel. Monique mag ‘je’ zeggen. Conny lijkt daarmee van het idee uit te gaan dat die amicaliteit handig is voor het te bereiken doel: en dat doel, legt Conny later uit, is het helpen van Monique. Monique stelt zich voor als mevrouw Van den Berg. Het voorstel om te tutoyeren accepteert Monique en ze beweegt in die zin iets naar het midden als het gaat om het mengen van logica’s. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.



Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de website



Waardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de website



Participatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website