Magazine Logo

Training: Vergeet je lijf niet!

Kevin Pijpers & Reine Rek

Waardenwerk

Training: Vergeet je lijf niet! Reine Rek & Kevin Pijpers Meer dan denken op pootjes Onze training gaat over uw eigen lichaam. Vanzelfsprekend neemt u uw eigen lichaam elke dag mee. Wat u ook doet, waar u ook bent, u bent uw lichaam, daar is geen ontkomen aan. In onze alledaagse leven worden onze redelijke vermogens echter vaak het meeste benut. Voor velen geldt dit met name in hun werksituatie; we worden langzaam 'gedachten op pootjes'. Dit denken lijkt los te staan van ons lichaam. In verschillende velden van de wetenschap zoals filosofie, neurologie en psychologie wordt het tegendeel echter steeds vaker bewezen (zie onder andere Oliver Sacks, Antonio Damasio en Merleau-Ponty). Lichaam en geest blijken onlosmakelijk verbonden. Ook tijdens het werk kan men dit aan den lijve ondervinden. Wanneer men de lichamelijke signalen van psychische stress negeert, is men meer vatbaar voor een burn-out. Het lichaam verschaft ons de informatie die behulpzaam kan zijn in het professionele functioneren. Een echte professional heeft zijn vak in de vingers en niet alleen in zijn hoofd. Dat lichaam en geest verbonden zijn, is geen taboe meer in onze tijd. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website