Magazine Logo

Scylla en Charibdis - Compassie en controle in de Jeugdzorg

Herman Baartman

Ouderschapskennis

Essays over Kindermishandeling onder redactie van Herman Baartman In 1962 verscheen het klassieke artikel van Kempe en enkele andere medici over wat zij noemden het battered child syndrome, een combinatie van aandoeningen bij een kind als gevolg van gewelddadig handelen van ouders. Het komt maar al te vaak voor, aldus Kempe, dat ondanks de schijnbare medewerking van de ouders en hun wens het kind weer bij zich te hebben, het kind terugkeert naar huis en daar opnieuw mishandeld wordt, soms met de dood of blijvend hersenletsel als gevolg. 'Therefore, the bias should be in favor of the child's safety' (p. 112). Vanwege hun eigen gevoelens en de moeite die ze ermee hebben de rol te spelen die ze moeten spelen, zo eindigt het artikel, gaat het dokters moeilijk af te geloven dat een ouder zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website