Magazine Logo

Familieleden in de ggz: interventies en betrokkenheid in de zorg

Caroline Place en Nicole van Erp

Participatie

De afgelopen jaren is de visie op familieleden veranderd: familie wordt niet langer gezien als een storende factor, maar als een bron van informatie en ondersteuning. Familieleden kunnen verschillende rollen vervullen in de zorg: als informatiebron en samenwerkingspartner voor de hulpverlener, als mantelzorger voor de cliënt en als hulpvrager wanneer de zorg een te zware belasting wordt. De focus van dit artikel ligt op het perspectief van de familie, een belangrijk perspectief dat niet (altijd) samenvalt met het perspectief en de belangen van de cliënt of hulpverlener. Familieleden in de ggz is het centrale thema in twee studies van het Trimbos-instituut1 naar familie-interventies en familiebetrokkenheid bij (F)ACT: welke familie-interventies worden in Nederland toegepast? Wat zijn de ervaringen en effecten? Hoe ervaren familieleden en hulpverleners van (F)ACT het contact en de samenwerking met elkaar? Wat is de meerwaarde van familiebetrokkenheid? Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website