Magazine Logo

Herstelprogramma Wilhelmina-oord: uitkomsten na drie jaar

Frederike Jörg, Shirley Hamar de la Brethonière, Auke van Dijk

Participatie

GGZ Friesland heeft in 2005 op een prachtig landgoed in Sint Nicolaasga het Herstelcentrum Wilhelmina-oord gevestigd. Bewoners gaan er aan de slag met hun herstelproces en worden daarbij begeleid door 'omtinkers', Fries voor 'mensen die naast je staan'. Het centrum wordt bewoond door mensen met ernstige psychiatrische klachten, in de literatuur de 'severe mentally ill' (SMI) genoemd. Het merendeel van de bewoners (maximaal 26) heeft de diagnose schizofrenie. Door deel te nemen aan een integraal herstelprogramma gedurende één tot vijf jaar leren zij zelfstandig te wonen, te leren en te werken (Jörg & van Dijk, 2005). Het programma beoogt het individuele herstelproces van bewoners te ondersteunen. De begeleiders of 'omtin-kers' vervullen daarbij een faciliterende rol (Hoffman, 2007). Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website