Magazine Logo

Over de contraproductieve houding van de psychiatrie en de ggz bij stigmatisering

C.J. Slooff en H.A.M. van Alphen †

Participatie

Stigmatisering van mensen met psychiatrische aandoeningen en de gevolgen daarvan voor hun sociale en maatschappelijke positie komen (terecht) steeds meer in de belangstelling te staan. In dit artikel vestigen we de aandacht op de bijdrage die de geestelijke gezondheidszorg zelf heeft geleverd aan stigmatisering. Hierbij gaan we in op de beladen geschiedenis van de psychiatrie en het gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook nu nog, bij de ggz. Een andere koers is noodzakelijk. Wij geven suggesties. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website