Magazine Logo

Shared decision making

Michiel Bähler en Henk Oosterveld

Participatie

Regelmatig horen we van cliënten dat ze na een gesprek met hun psychiater teleurgesteld weer naar buiten komen, omdat het gesprek volkomen anders is gelopen dan gehoopt. Dit is een herkenbare situatie voor iedereen die als patiënt bij een medisch specialist komt. Besluitvorming over medische behandeling is vaak een eenzijdig proces, waarbij het patiënten aan informatie over relevante keuzes ontbreekt. In de Verenigde Staten is enkele jaren geleden een programma voor shared decision making ontwikkeld, om cliënten van de ggz te ondersteunen in besluitvorming over medicatie. In navolging hiervan ontwikkelden wij een Nederlandse versie -Samen Keuzes Maken - in samenwerking met het HEE-team en Topicus Zorg. In dit artikel gaan we in op de betekenis van shared decision making, en beschrijven we kort een pilot in twee casemanagementteams van GGZ Noord-HollandNoord. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website