Magazine Logo

Herstelprocessen van mensen met psychische aandoeningen - Verslag van een pilotstudie (1)

Wilma Boevink

Participatie

Herstel is een krachtig concept, maar hoe zien herstelprocessen er nu eigenlijk uit? Welke factoren dragen bij aan herstel en welke factoren zijn eerder belemmerend? Naast een omvangrijke verzameling 'herstelliteratuur', waarin mensen met psychische handicaps hun eigen ervaringen met herstel en empowerment beschrijven, is in het buitenland inmiddels het nodige wetenschappelijk onderzoek naar herstelprocessen verricht. In Nederland staat dit onderzoek echter nog in de kinderschoenen. Wilma Boevink, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, heeft een aanzet gegeven tot herstel-onderzoek in Nederland door middel van een pilotstudie naar de ervaringen van vijfentwintig mensen met ernstige en aanhoudende psychische problemen. Deze studie dient ter voorbereiding op een meer uitgebreid onderzoek naar succesvolle herstelpogingen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website