Magazine Logo

Lijfsbehoud, levenskunst en lessen om van te leren (1) - Ervaringskennis over herstel en empowerment

Wilma Boevink

Participatie

Herstel en empowerment van mensen met ernstige psychische aandoeningen worden steeds vaker expliciet genoemd als belangrijke thema s in beleid ten aanzien van geestelijke gezondheid(szorg)(2). Het aantal gepubliceerde egodocumenten over herstel en empowerment groeit . Maar hoe kennis te ontwikkelen op grond van al deze individuele ervaringen is niet duidelijk. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt hoe op grond van individuele ervaringen met een psychische aandoening ervaringskennis kan worden ontwikkeld en hoe voor deze ervaringskennis een degelijke wetenschappelijke basis kan worden uitgewerkt. Het artikel combineert 1) persoonlijke ervaring met het overleven van een psychische aandoening, 2) ervaringskennis over de kunst om te leven met een psychische handicap en 3) wetenschappelijk onderzoek om te leren over de effectiviteit van herstel- en empowermentstrategieën. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website