Magazine Logo

SIGNALEMENT - Multidisciplinaire intensieve zorg of overlastbestrijding?

Remmers van Veldhuizen

Participatie

Verslag van het tweede congres over Assertive Community Treatment in Rotterdam op 7 oktober 2004 Na Maastricht in 2003 bood Rotterdam op 7 oktober 2004 in het Stadhuis een druk bezocht landelijk ACT-congres. Assertive Community Treatment is bijna dertig jaar oud, maar sinds kort springlevend. De multidisciplinaire intensieve zorg voor psychiatrische patiënten met multipele problemen in de maatschappij lijkt een succesvol antwoord op de zorg voor de uit de instellingen ontslagen (vermaatschappelijkte) patiënten, maar ook voor de verloederden en verkommerenden. Inmiddels zijn er zo'n veertig tot vijftig teams in den lande met intensieve vormen van (bemoei)zorg bezig. Het gaat niet alleen om Openbare Geestelijke Gezondheidzorg (OGGZ) en casefinding, maar vooral ook om (soms jarenlange) intensieve ambulante zorg als alternatief voor chronisch klinisch verblijf. ACT is daarmee dus ook een geambulantiseerde 'verblijfsafdeling'. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website