Magazine Logo

Actief gezond oud worden met beweeg games

Gijs Terlouw, Boudewijn Dijkstra & Ate Dijkstra

Geron

Bewegen is goed voor het lichaam en voor de geest. Spierkracht is essentieel voor de fitte en vitale oudere. Voor hen geldt het advies om twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen (Nelson et al. 2007). Juist die spierversterkende oefeningen worden vaak overgeslagen en/of vergeten (TNO-monitor bewegen en gezondheid 2010). MEER BEWEGEN, MINDER VALLEN In 2010 werden in Nederland ruim 70.000 65-plussers behandeld bij de spoedeisende hulp als gevolg van een val. Bijna de helft van hen moest daarna in het ziekenhuis opgenomen worden. Zo'n val heeft vaak een lange nasleep. Bij veel mensen vermindert de zelfredzaamheid. Van de mensen ouder dan zeventig met een heupfractuur als gevolg van een val komt 60% binnen een jaar te overlijden (NISB 2011). Balans, spierkracht en coördinatie spelen een belangrijke rol bij het voorkomen of opvangen van een val (Pijnappels 2004). Drie elementen die goed te trainen zijn. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website