Magazine Logo

Casa del Peregrino

ANNETTE PLOOY EN ODETTE VAN DER HEIJDEN

Participatie

Een herstelhuis voor psychisch kwetsbare mensen Odette van der Heijden en Annette Plooy, werkzaam als ervaringsdeskundigen in de ondersteuning van mensen met langdurende psychische problemen, hebben het initiatief genomen tot de opzet van een kleinschalig herstelhuis in Spanje voor psychisch kwetsbare mensen uit Nederland en België. Mensen die normaliter moeilijk op vakantie kunnen krijgen hier de mogelijkheid om op krachten te komen, met ondersteuning van ervaringsdeskundigen. Het herstelhuis is bedoeld als een brug naar deelname aan herstelactiviteiten en rehabilitatie in eigen land. Herstel is een mooi, maar moeizaam en langdurig proces. Alle enthousiasme over herstelondersteuning en nieuwe interventies ten spijt, is de realiteit dat veel mensen met langdurende psychische problemen maar nauwelijks het hoofd boven water houden. Voor hen is het overleven van de dag urgenter dan ‘werken aan herstel’. De belangrijkste vijand van herstel is misschien wel demoralisatie. Psychische kwetsbaarheid gaat gepaard met chronische vermoeidheid: je bent moe van het dagelijks vechten, moe van je medicatie en moe van het gebrek aan perspectief op verbetering van je situatie. Je overlevingsstrategieën bijten daarbij zichzelf in de staart: je probeert, geholpen door je medicijnen, zo min mogelijk te voelen van je pijn, maar verliest daarmee ook het vermogen om te genieten en te verlangen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website