Magazine Logo

Open dialoog

JAN VAN BLARIKOM

Participatie

Al meer dan dertig jaar is in het westen van Finland, het gebied dat grenst aan de Botnische Golf, een bijzondere ontwikkeling in de psychiatrie aan de gang. Begonnen in de zuidwestelijke havenstad Turku met onmiddellijke gezinsinterventies bij de start van een behandeling, en volledig tot bloei gekomen in het onder de poolcirkel gelegen Tornio, door de open dialoog benadering. In 2000 was er al een spectaculaire internationale publicatie1 van de Finse onderzoeksgroep waaruit blijkt dat 43% van de mensen met een eerste psychose zonder antipsychoticum behandeld kan worden. Deze publicatie werd door de Europese vakgenoten vrijwel genegeerd. Pas in 2010, nadat de kritische onderzoeksjournalist Robert Whitaker de reis naar het hoge Noorden heeft ondernomen en daarvan verslag heeft gedaan in zijn boek Anatomy of an epidemic, treedt daarin verandering op. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website