Magazine Logo

Woord en weerwoord - Oei ik groei, maar waarin ook al weer?

Rita Blaak

Ouderschapskennis

Of ik gegroeid ben als ouder? Tjonge, wat een vraag. In ieder geval wel in mijn ouderlijk bewustzijn. Ik herinner me nog goed dat ik - pas bevallen - de verpleegsters in de gang van het ziekenhuis hoorden praten over 'de moeder van Martijn’. Het duurde even, waarschijnlijk enkele seconden, voordat het tot me doordrong: 'hé, dat ben ik! Het was nog even wennen aan deze nieuwe status. Erg wennen, zo bleek later. Mijn eersteling bleek een aangeboren afwijking te hebben. Zo werd ik moeder van een patiëntje, die dagelijks hopend, wakend en rouwend in de rolstoel de intensive care werd ingereden. Ons besef van verantwoordelijk-zijn, aanvankelijk een waakvlammetje, werd opgelaaid door de talloze beslissingen die wij als ouders moesten nemen over ons kind. Wie mij als moeder daarna ook heeft aangesproken - andere kinderen, een leerkracht, een voetbaltrainer - dit kind heeft een niet weg te denken plaats ingenomen in mijn ouderlijk bewustzijn, mede door zijn moeizame start. Want als er al iets is dat die beschermende ouderlijke oerreflex stimuleert dan is het wel de wetenschap dat je kind er ook niet meer had kunnen zijn. Dit relativeert overigens tegelijk veel opvoedproblemen. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website